Julian Baggini – Deugden van de tafel – Een filosofie van het eten (Bouillon Magazine)

BBB
Dit is een boek als een Chinese rijsttafel met heel veel verschillende onderwerpen, voor elk wat wils. De kerngedachte in elk hoofdstuk is dat het niet simpel is om deugdzame keuzes te maken aan tafel. Meestal is het volgens de schrijver niet mogelijk om een zaligmakende beslissing te nemen. Labels als biologisch, lokaal en duurzaam zijn complexer dan we denken. Neem boter uit Nieuw-Zeeland. Niet lokaal geproduceerd, wanneer ze op ons bord terecht komt, maar het vee kan er het hele jaar door buiten blijven waardoor productie met relatief weinig CO2-uitstoot gepaard gaat.
Soms conflicteren de labels seizoensgebonden, lokaal en biologisch met elkaar. Wat moet je dan doen? Volgens Baggini moet je toegeven dat conflicterende morele waardes onvermijdelijk zijn. Hij vindt dat we ze tegen elkaar moeten afwegen en dan beslissen op basis van wat zwaarder voor ons weegt. De schrijver trekt ook naar de keuken en heeft het onder meer over traditioneel koken, diëten, de vraag of eten kunst kan zijn. Een uitdagend boek voor lezers die niet bang zijn voor nuancering.
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam Uitgevers
ISBN: 9789046817148
Prijs: 24.95 €