Alexandre Dumas – Groot keukenwoordenboek (De Standaard)


Culinaire lectuur:

Alexandre Dumas: een schrijver in de keuken

Alexandre Dumas (1802 – 1870) kennen we vooral van zijn klassiekers “De drie musketiers” en “De graaf van Monte Cristo”. Hij was echter niet enkel een groot fan van de letteren maar hield net zoveel van een lekker maal. Dumas was een fervent reiziger die op zijn omzwervingen kennismaakte met de meest uiteenlopende keukens: de Russische, de Italiaanse, de Algerijnse enzovoort. In 1869 logeerde Dumas in het Bretonse plaatsje Roscoff waar hij het idee opvatte om zijn kennis bijeen te brengen in een culinaire encyclopedie. Dumas wou zich spiegelen aan zijn illustere voorgangers, Grimod de La Reynière en Jean-Anthelme Brillat-Savarin, de peetvaders van de gastronomische lectuur in Frankrijk.
Tijdens Dumas’ leven werd zijn “Groot keukenwoordenboek” (Mon dictionnaire de cuisine) niet uitgegeven. Het verscheen pas in 1872, na de dood van de auteur.
Dumas’ lijvige naslagwerk is een vreemde mix van recepten, anekdotes, geschiedkundige wetenswaardigheden en filosofische bespiegelingen. Wie denkt dat het een duf woordenboek is en dus geen leesboek, zal verrast opkijken bij de talloze begeesterende passages die dit boek rijk is. Dumas schreef dit boek voor het geld en hij laat het zelfs niet na om, tussen de lijnen door, af en toe reclame te maken voor zijn literaire oeuvre. Dit alles draagt bij tot de unieke status van dit grillige meesterwerk uit de culinaire literatuur.
Dumas laat de meest uiteenlopende topics aan bod komen: van de verschillende types van gulzigheid tot de tafelmanieren (of het gebrek daaraan) bij de romeinen. Dat Dumas zo een belezen figuur is die een onderwerp graag grondig uitspit, komt de waarde van dit werk alleen maar ten goede. De auteur put uit fabels, geschiedschrjvingen en verhalen voor zijn cultuurhistorisch werk dat de tand des tijds heeft doorstaan. Van de a van ‘aardappel’ tot de ‘z’ van zwaan, dit is een bijzonder keukenwoordenboek dat u misschien niet de meest praktische kooktips verschaft maar dat u wel talloze uren bijzonder leesplezier zal bezorgen.

Alexandre Dumas, Groot keukenwoordenboek, uitgeverij Voltaire.
Alexandre Dumas, Mon dictionnaire de cuisine, Editions 10/18

Kathy Mathys