Eat, Memory – Great Writers at the Table (Bouillon!)


Eat, Memory – Great Writers at the Table
A Collection of Essays from the New York Times
Amanda Hesser (redactie)

BBB

In de New York Times Magazine loopt al enige tijd de prachtige reeks ‘Eat, Memory’, waarin schrijvers (vooral fictie-auteurs, al zijn ook koks die over enige literaire flair beschikken toegelaten) een autobiografisch eetverhaal vertellen. Van Amanda Hesser, culinair redactrice bij de krant, kregen ze maar één spelregel: geen sentimenteel gemijmer over grootmoeders hemelse pannenkoekenstroop.
De mooiste verhalen zitten nu in deze erg sterke bundel die een wijd spectrum aan emoties bevat. Ann Patchett beschrijft hoe ze haar duurste maaltijd ooit miste omdat ze zat te ruziën met haar toekomstige echtgenoot. Tom Perrotta heeft het over zijn voedselangsten en gebrek aan culinaire durf. In zijn satirische bijdrage verklaart een verbolgen George Saunders hoe hij bijkwam ondanks zijn beslissing om te stoppen met eten. Tergend en aangrijpend is de bijdrage van de Chinees-Amerikaanse Yiyun Li over hoe het drankje Tang haar idee van de Amerikaanse droom helemaal omvatte. Chef Dan Barber heeft het over een mislukt experiment met wortelen en Kiran Desai over de reden waarom er zoveel voedselmetaforen in haar romans zitten. Heerlijk leesvoer!

Kathy Mathys

Uitgeverij: W.W.Norton & Company
ISBN: 978–0–393–06763-7
Prijs: 22,99 €