Elizabeth David: aubergine (Het medisch weekblad)


Elizabeth David: Engelse keukenpionier

Tegenwoordig ontbreekt het Engeland niet aan koks en culinaire beroemdheden. Dat was ooit anders. Eén van de eerste vrouwen die de Engelsen leerde koken was Elizabeth David. Na de Tweede Wereldoorlog introduceerde David de mediterrane keuken in het troosteloze Engeland. Ze woonde tijdens haar studie aan de Sorbonne bij een Parijse familie en daarna leefde ze achtereenvolgens in Griekenland, Egypte en India. David had niet enkel interesse voor de praktische kant van het koken, maar ze verdiepte zich ook in culinaire literatuur. Dat laat zich duidelijk merken in Davids eigen werk, dat gekenmerkt wordt door een wetenschappelijke aanpak en een bijna literaire schrijfstijl. Davids eerste boek De mediterrane keuken (1950) was meteen een voltreffer. Later verschenen nog talloze klassiekers, waaronder De Franse landelijke keuken (1951) en Zomerse gerechten (1955). David werkte volgens vrij eenvoudige bereidingen met streekgebonden ingrediënten. De voedselrantsoenering werd in Engeland pas in 1954 opgeheven en heel wat ingrediënten waren dan ook moeilijk verkrijgbaar. Zo kon je voor Parmaham, feta en olijven enkel in de meest exclusieve delicatessenzaken in Londen terecht. Dat merk je wel wanneer je door Davids boeken grasduint. Nu vind je alle ingrediënten in deze boeken in elke goede supermarkt. Uit De Franse landelijke keuken komt dit recept voor ‘aubergines en gigot’, een gerecht van de Catalaanse kust van Frankrijk.

Laat de aubergines heel en schil ze niet ; maak in elke aubergine twee rijen inkepingen en stop daar om en om stukjes ontbijtspek in en stukjes knoflook die door een mengsel zijn gerold van zout, peper en verse kruiden, zoals marjolein of basilicum. Leg de aubergines in een overnschaal, giet er wat olie over, dek de schaal af en bak de aubergines ongeveer 1 uur in een matige oven. Dit gerecht moet u als aparte gang serveren. De aubergines zijn ook koud heel lekker : halveer ze in de lengte, strooi er wat zout op en giet er wat verse olie over.

Elizabeth David, Drie klassieken, Uitgeverij Pereboom, ISBN: 90 7745 521 3
Elizabeth David, Classics, Grub Street Publishing, ISBN: 1902304276

Kathy Mathys