Herman Koch – Het diner (Bouillon!)


Herman Koch – Het diner

BBBB

De nieuwste roman van Herman Koch speelt in een aanstellerig restaurant, waar serveersters hun haren in strakke staartjes binden en zwarte schorten dragen die tot aan de tenen reiken. Koch noemt geen namen, al laat hij sterk doorschemeren welke eettempels hem inspireerden. We lezen dat je er minstens drie maanden van tevoren moet reserveren en dat je er al snel een dikke honderd euro per persoon betaalt. Paul Lohman, verteller van dienst, vindt het allemaal maar niks. Hij ergert zich aan de uitsloverige gerant die elk gerecht onverbloemd lyrisch beschrijft: ‘Dit zijn Griekse olijven uit de Peloponnesos, licht besprenkeld met een eerste oogst extra vergine olijfolie uit Noord-Sardinië, en afgemaakt met rozemarijn uit eigen tuin’. Paul en echtgenote Claire schuiven aan tafel met Pauls broer Serge, een succesvol politicus met een gebeitelde glimlach op het gelaat, en diens vrouw Babette. Tijdens het aperitief – roze champagne van het huis – praten de vier over sportscholen en Woody Allen-films. Al gauw blijkt dat ze minder verteerbare onderwerpen dienen aan te snijden. De twee vijftienjarige zonen van beide koppels hebben een gruwelijk misdrijf gepleegd. Dienen de ouderparen hun kroost aan te geven bij de politie of stoppen ze het in de doofpot?
Met ‘Het diner’ krijg je drie romans voor de prijs van één. Het is een bloedstollende thriller, perfect uitgekiend door meester-verteller Koch. Het is een beklijvende psychologische roman over moraliteit en ouder-kindrelaties. En het is een superieure satire over het moderne restaurantwezen. Zowel personeel als klanten krijgen een flinke veeg uit de pan van Koch. Ik lag dubbel om de beschrijvingen van de gerant met zijn alomtegenwoordige pink. Een exclusief restaurant, waar alles draait om onuitgesproken gedragscodes en uiterst beschaafde tafelconversatie, is de ideale setting voor dit grimmige, bij momenten, schokkende boek.

Kathy Mathys

Uitgeverij: Anthos
ISBN: 978 90 414 1368 0
Prijs: 19,95 €