Leanne Shapton – Belangrijke voorwerpen (De Standaard)


In ‘Ode aan de dingen’ bezingt Pablo Neruda de ‘onherroepelijke stroom van dingen’ die hij heeft bemind. Ze zijn hem net zo dierbaar als de planten in de jungle of de vissen in de zee. Leanne Shapton, een Canadese kunstenares en ontwerpster, deelt met de dichter een liefde voor de objecten die ons begeleiden op ons levenspad. Van versleten BH’s tot handgeschreven receptenboekjes: ze krijgen allemaal een plek in haar originele, vederlichte debuut. Shapton schreef een relatiekroniek in de vorm van een veilingcatalogus. We krijgen het liefdesverhaal van Lenore en haar dertien jaar oudere geliefde Harold aan de hand van foto’s van de dingen die ze in de loop van hun relatie verzamelden. Dat zijn zowel wederzijdse geschenken, kattebelletjes, zelfgemaakte cd-compilaties inclusief playlist, polaroids, bioscooptickets waarop een flard werd geschreven enzovoorts. Bij elke foto staat een beschrijving van de conditie waarin het object in kwestie verkeert: ‘in goede staat’, lezen we of ‘punaisegaatjes in de hoeken’. Die kantoorklerk-toon contrasteert schril met de liefdesfluisteringen van het paar. Harold is een fotograaf die voortdurend op reis is, dus het paar krabbelt er lustig op los. Lenore is culinair columniste. De fragmenten uit haar taartenrubriek zijn verrukkelijk en ze weerspiegelen mooi hoe het gesteld is met de relatie van Harold en Lenore. Wanneer ze het heeft over een ‘bitterzoete doorbijter’ weet je dat er onheil dreigt.

Kan je aan de hand van 128 bladzijden foto’s van objecten een verhaal vertellen? Shapton bewijst van wel. Dit is een boek voor mensen die houden van hartvormige ijsblokvormpjes, gestolen peper- en zoutstellen, vintage meubilair en beduimelde hardbacks. (Kathy Mathys)

***

Leanne Shapton – Belangrijke voorwerpen en persoonlijke bezittingen uit de collectie van Lenore Doolan en Harold Morris, inclusief boeken, kleding en sieraden – De Bezige Bij – Amsterdam – vertaald door Nico Groen – 129 blz. – Oorspronkelijke titel: Important Artifacts and Personal Property from the Collection of Lenore Doolan and Harold Morris, Including Books, Street Fashion, and Jewelry.