Over Smaak. Een bitterzoete verkenning:
Wat is de smaak van de kindertijd, van de liefde? Kun je heimwee hebben naar smaken die je nooit hebt geproefd? Kent de eenzame eter tafelgenot? Welke rol spelen tast, geur en zicht bij het eten? Wat is het effect van zuur in ons koken?
In Smaak. Een bitterzoete verkenning neemt Kathy Mathys de lezer mee op ontdekkingstocht in de fascinerende wereld van de smaak, met tussenstappen in de wetenschap, de psychologie, de kunst en de literatuur. Ze haalt herinneringen op aan tafelmomenten uit haar leven, beschrijft in de kleinste details het eten van een sinaasappel of het proeven van grof zeezout. Dit speelse en hoogstpersoonlijke boek staat vol prikkelende verhalen, citaten en bekentenissen. Dit pleidooi voor een vol en zintuiglijk leven zal niemand onberoerd laten.
‘Besnuffel dit boek, lik eraan, knabbel aan de bladzijden en proef de
woorden: dit is zinderend leesvoer voor de zintuigen.’ – Bart Van Loo
‘Kathy Mathys is op haar best als ze haar culinaire memoires schrijft, als ze zich maaltijden herinnert die ze met woorden probeert te vangen. Ze vindt de zinnelijke taal om smaken op papier te zetten en ze wendt dat talent aan om rake vergelijkingen te maken. (…) Het is sowieso een verademing in de recente stroom belerende, zelfs deprimerende publicaties over onze voeding.’ – Peter Jacobs in De Standaard (***)
‘We krijgen maar niet genoeg van het lezen in Smaak. Wat een heerlijk buffet aan jeugdherinneringen, wetenswaardigheden, flarden poëzie en uitnodigende tafelscènes.’ – Yannice De Bruyn op Cutting Edge (****)
‘Er valt ontegenzeggelijk van alles op te steken uit dit boek.’- NRC Handelsblad (***)
‘Een boek om likkebaardend in te grasduinen’ – Gazet van Antwerpen (****)
‘In elk hoofdstuk verkent ze een andere smaak, die ze zo zintuiglijk beschrijft dat iedere pagina doet watertanden.’ – Het laatste nieuws
‘Kathy Mathys schreef een boek over eten dat in geen enkel genre past… hybride, rijk.’ – Katja De Bruin in VPRO-gids
‘Een gulzig boek dat ik zowel gastronomische als literaire fijnproevers warm kan aanbevelen’ – Linda Asselbergs in Knack Weekend
‘Een smaakzinderend boek dat goesting geeft.’ – Louise De Brabandere in De Morgen
‘Zeer levendig geschreven […] Op een buitengewoon appetijtelijke manier mengt Mathys eigen herinneringen en ervaringen betreffende proeven, ruiken, eten, drinken en, jawel, ook koken, met cultuurhistorische, psychologische en taalkundige wetenswaardigheden.’ – Jaap Goegebuure in Financieele Dagblad
‘Smaak is een bijzonder rijk boek doordat het zoveel verschillende invalshoeken verenigt… Smaak gaat over zoveel meer dan eten alleen. Het gaat over leven en dood. Het gaat over bewust leven, vól overgave.’ – De Groene Prinses
‘Kathy Mathys heeft een mijlpaal geschreven. … Een klassieke aanrader!’ – Bouillon Magazine
‘In de wereld der culinaire boeken is Smaak. Een bitterzoete verkenning van Kathy Mathys een verfrissende verschijning … Nu al het boek van het jaar.’ – VAB Magazine
‘Kathy neemt je mee in haar verhalen en schuwt niets. Van kinderzoet tot begrafeniseten en liefdesverdriet – het komt allemaal voorbij. Je kunt een willekeurige bladzijde openslaan in dit dikke boek en je wilt niet meer stoppen met lezen.’ – Marian Flint in Jamie Magazine
‘Een onmisbaar naslagwerk op het gebied van nostalgie en eten.’ – Eva Posthuma de Boer in Het Parool
‘En dat is wennen, een boek met zo’n afwijkende opzet. In dit geval kun je de lekkerste ingrediënten er tussenuit pikken … Maar beter neem je het boek in zijn geheel in een gulzige teug tot je. Want het zou zomaar kunnen dat juist deze opzet van Mathys het boek zo smakelijk maakt.’ – Quest