Best of 2009 (De Standaard)


De Standaard eindejaarsvragen:

1. Welk boek heeft u dit jaar het meest bewogen?
2. Welk boek kreeg niet de aandacht die het verdiende?
3. Welk boek uit dit eerste decennium van de 21ste eeuw zal u het meest bijblijven?

1. De verhalen van Lorrie Moore (foto), ‘Selected Short Stories’ ( Faber and Faber) zijn intens grappig, droevig en schrijnend. 656 schitterende bladzijden lang blijft Moore je verbazen met haar messcherpe zinnen. Haar nieuwe roman ‘A Gate at the Stairs’ (Faber and Faber) ligt te wachten voor de kerstvakantie. Ook erg knap: ‘The Quickening Maze’ (Jonathan Cape) van Adam Foulds, een roman over een 19de-eeuwse psychiatrische instelling, waar de dichter Alfred Tennyson over de vloer komt.

2. Samantha Harvey debuteerde met vlag en wimpel. ‘De woestenij’ (Anthos), opgetrokken in glashelder proza, is een verhaal over Alzheimer, architectuur en koffierituelen. Briljant. En ook: Gerard Donovans ‘Julius Winsome’ (Ailantus), een originele thriller in de bossen van Maine.

3. ‘Valse papieren’ (Anthos) van André Aciman is een verzameling essays met de spanning van een verhalenbundel. Ik blijf Acimans melancholische bespiegelingen herlezen. Dit is geen reisboek en dus ook geschikt voor wie liever niet naar New York of Parijs trekt. En mag ik er ook nog een kortverhaal bijdoen? ‘Het huis op de heuvel’ uit de collectie ‘Duivelskunde’ (Contact) van Rick Moody is één van de beste kortverhalen ooit geschreven. Verpletterend.