Culinaire lectuur (Bouillon!)


Michael Pollan
Een pleidooi voor echt eten – Manifest van een eter
Arbeiderspers, Amsterdam / Antwerpen, 196 blz., 17,50 €

Hotdogs met omega-3-supplementen? Door snoepfabrikant Mars gesponsord wetenschappelijk onderzoek naar de merites van chocolade als antioxidant? Het kan allemaal in de V.S. Toch is Michael Pollans verhaal ook boeiend voor Europese lezers. Pollan haalt vooral uit naar de voedingswetenschap, die al te zeer focust op afzonderlijke voedsingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten) en niet op etenswaren als geheel. Waarom doet ze dat? Simpel, aldus de schrijver van het begeesterende De botanica van het verlangen. Natuurlijke producten brengen minder geld in het laatje dan bewerkte. Met andere woorden: een simpele appel is commercieel minder interessant dan een vruchtensap met toegevoegde vitaminen en antioxidanten. Pollan durft wel eens te ver te gaan in zijn tirades. Toch stemt zijn werk steeds weer tot nadenken. Gelukkig beperkt Pollan zich niet tot een pessimistische analyse van de geïndustrialiseerde voedselketen. Hij geeft ook tal van handige tips voor een gezonde en gelukkige eetcultuur. (KM)

Bee Wilson
Swindled – From Poison Sweets To Counterfeit Coffee. The Dark History of the Food Cheats
John Murray, Londen, 370 blz., 26,99 €

Bee Wilson schreef eerder De bij, een culturele geschiedenis. In Swindled laat ze zich kennen als een nauwgezette voedingshistorica die boeiend kan vertellen. Mensen geloven wel eens dat voedselschandalen een recent fenomeen zijn, onlosmakelijk verbonden met onze industriële voedingsproductie. Niets is minder waar, zo blijkt na de lectuur van dit fascinerende boek. Voedselangsten zijn van alle tijden. In het Victoriaanse Engeland diende je op avondmarkten en in kruidenierszaken goed uit je doppen te kijken. Zo goed als rotte makreel kreeg dankzij een likje rode verf weer ‘gezonde kieuwen’. Wie koffie kocht, nam misschien wel zaagsel of gedroogde wortelen mee naar huis. Aan de andere kant van het kanaal braken in de 19de eeuw melkschandalen uit. Het New Yorkse goedje was zo vervuild dat baby’s stierven. Wilsons verhaal eindigt in de éénentwintigste eeuw met verhalen over babymelk en geparfumeerde basmatirijst. Haar mix van historiek, anekdotiek en voedselpolitiek is wonderwel geslaagd. (KM)