Feestboeken (Bo)


Culinaire geschenkboeken

In haar nieuwste kookboek ‘Feest – Eten om het leven te vieren’ benadrukt Nigella Lawson dat eten heel wat meer is dan je honger stillen. Geen enkel belangrijke gebeurtenis in ons leven – of het nu gaat om een huwelijk, een promotie of een verjaardag – gaat voorbij zonder dat we aanschuiven aan een rijkelijk gevulde feestdis. ‘Feest’ opent met maar liefst 100 bladzijden over Thanksgiving en Kerstmis. Het jaarlijkse Amerikaanse kalkoenfeest zegt ons misschien weinig maar de kerstgerechten kunnen ons ongetwijfeld inspireren. Het zijn vrij traditionele bereidingen maar Lawson geeft de klassiekers een origineel accent: gebraden gans à la Bohémienne of geroosterde pastinaken met ahornsiroop. Lawson geeft zelfs een paar recepten waarin je de kliekjes kan verwerken, zoals de kalkoenhusselpot van Ed Victor of de Vietnamese salade van kalkoen en glasnoedels. Verder zijn er recepten voor de meest uiteenlopende gelegenheden : van Pasen tot Pesach, van Valentijn tot Halloween. Er staat heel wat winterse comfort food in deze collectie en vooral de desserten zijn om je vingers bij af te likken. Er is ook een heel fraai hoofdstuk ‘Venetiaans banket’. Lawson is een entertainend verteller die niet te beroerd is om toe te geven dat ze geregeld de food processor gebruikt. ‘Feest’ is een aanrader !

Van een heel ander allooi is ‘De chef is een vrouw – de kok, de vrouw, haar leven en haar recepten’ een kijk-en leesboek van Tine Bral met foto’s van Lieve Blancquaert. Daarin gaat auteur Tine Bral op zoek naar vrouwelijke chefs die het ver schopten in de culinaire wereld. De vrouwen vertellen over hun culinaire geschiedenis maar ook over hun privéleven en over de opofferingen die ze als topchef soms dienden te maken. Elke chef presenteert ook een aantal gerechten, waarvan de meeste niet voor beginnende koks zijn. Aan het woord zijn onder meer Thérèse en Patricia Desmedt van ‘t Oud Konijntje in Waregem, Monique Rutgeers van De Cuylhoeve in Winkelomheide en ook Nederlandse koks als Jannie Munk van L’Orage in Delft en Margo Reuten van Da Vinci in Maasbracht. Een interessant en vlot geschreven verhaal.

Nigella Lawson, Feest – Eten om het leven te vieren, Uitgeverij Contact, 2004
Tine Bral, De chef is een vrouw – de kok, de vrouw, haar leven en haar recepten, Uitgeverij Lannoo, 2004

Kathy Mathys