Joseph O’Connor – Alles goed? (De Standaard)

Ierse liefdes
Joseph O’Connor brengt verhalen van wisselend niveau in de verhalenbundel ‘Alles goed?’
Kathy Mathys
We kennen de Ierse Joseph O’Connor vooral van zijn romans ‘Stella Maris’ en ‘Volgspot’. Voor het eerst verschijnt nu een verhalenbundel van hem in het Nederlands. Het titelverhaal in ‘Alles goed?’ is een novelle in hedendaags Dublin, de belangrijkste locatie uit deze collectie. Sommige verhalen spelen nog tijdens de hoogdagen, toen het geld zich leek te vermenigvuldigen, maar in ‘Alles goed?’ is er sprake van een IMF- delegatie die het omvallende land komt redden. Bij Cian Hanahoe, hypotheekadviseur bij een investeringsbank, slaan de stoppen door na zijn echtscheiding; hij belandt kort in de psychiatrie. O’Connor vertelt het verhaal van Hanahoe’s relatie met een Londense filmsetontwerpster. Er lijkt iets moois op te bloeien tot het paar ten onder gaat aan vermijdingstrategieën. O’Connor verkent het verraderlijke terrein van een prille relatie met subtiele hand. Hij neemt ook Hanahoe’s jeugd mee in het verhaal, de dood van zijn vader, waardoor deze novelle meer is dan een liefdesverhaal.  
‘Dood van een ambtenaar’ is een sombere variant op ‘Alles goed?’. Ook hier vinden we een gescheiden man die depressief is, maar voor hem is er geen hoop. Kan je weg lopen uit je leven? Ken je een ander ooit echt? Dat zijn de vragen die door deze verhalen spoken. Toch is O’ Connor niet pessimistisch over de romantische liefde. Hij sluit zich aan bij de dichter Alfred Lord Tennyson die in ‘The Passing of Arthur’ stelt dat er de mens geen hogere lotsbestemming wacht, dat onze geliefden onze ultieme lotsbestemming zijn.
Verschillende personages hebben Dublin ingeruild voor Londen of New York. Sommigen denken met heimwee terug, voor anderen is de stad een benepen plek die, alle plastisch chirurgische ingrepen ten spijt, nooit zal veranderen. De spanning tussen Ieren en Engelsen speelt een rol in het minder sterke ‘Jeugdig vuur’ waarin een man het slachtoffer wordt van een macabere grap. Sommige verhalen hebben nog te veel van een aanzet, ‘Figuur op een foto’ bijvoorbeeld, waarin de problemen van een vader en een tienerzoon te vaag blijven. Veel sterker is het historische ‘Orchard Street, ’s ochtends vroeg’ waarin een jonge Ierse migrante in New York haar baby begraaft. Er is geen grafsteen voor de vele doden die het niet halen in het beloofde land.
O’Connor is op zijn best in de melancholische, elegische verhalen. Laat hij de komische toer op, dan durft hij wel eens te vervallen in clichés.
**
Joseph O‘Connor – Alles goed? – Anthos – Amsterdam – 136 blz. – 14.95 €. – vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema – oorspronkelijke titel: Where Have You Been?
In de papieren editie staat enkel het titelverhaal. De andere verhalen zijn los verkrijgbaar als e-book.Have You Bee