Mark Haddon – Een akkefietje ( De Standaard)

Ontspoord gezin

Mark Haddon scoorde met ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ een monsterhit. ‘Een akkefietje’ kan in de verste verten niet tippen aan zijn voorganger.

Kathy Mathys

De Engelse schrijver Mark Haddon had al veertien kinderboeken op zijn naam toen hij internationaal doorbrak met ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’, een boek dat zowel aansloeg bij jonge lezers als volwassenen. Haddon toonde hoe de wereld eruit zag voor Christopher Boone, een jongen met het Syndroom van Asperger en dat leverde bij momenten wonderbaarlijke poëzie op. Ook in ‘Een akkefietje’ draait het allemaal om de spanning tussen De Realiteit en de manier waarop Haddons personages die ervaren. George Halls kijk op de wereld is minder excentriek dan die van Christopher Boone. Toch heeft hij te kampen met de nodige waanideeën. Wanneer George een rood vlekje op zijn heup ontdekt (‘A Spot of Bother’ is de veel betere originele titel van dit boek), is hij ervan overtuigd dat hij ten dode is opgeschreven. Zelfs na de nodige geruststellingen van zijn arts dat het om een onschuldig eczeem gaat, houdt George vast aan het kankerscenario. Hij gaat compleet door het lint en tracht ‘de kanker’ met een schaar weg te knippen. De rest van het huishouden is er al niet veel beter aan toe. Georges vrouw Jean heeft een affaire met een ex-collega van haar man, die minder harkerig en zwijgzaam is dan haar partner. Dochter Katie, een alleenstaande moeder, vraagt zich af of ze moet trouwen met een degelijke kerel die haar zekerheid geeft en zoon Jamie is een homoseksueel met bindingsangst.
Haddon brengt ons de aanloop naar Katie’s bruiloft – het al even voorspelbare als catastrofale hoogtepunt – in korte hoofdstukken die ons een blik gunnen in het hoofd van de vier centrale personages. Hun conflicten en kopzorgen zijn niet bepaald origineel en de ‘inzichten’ die ze na de nodige crisissen krijgen, vind je ook wel terug in de betere damesbladen. Wat dacht u bijvoorbeeld van ‘Misschien was het geheim wel dat je niet naar groener gras moest blijven zoeken’. Haddon schotelt ons niet alleen clichésituaties- en wijsheden voor, hij lijkt ook te twijfelen aan de toon van zijn roman. Soms gaat hij voor Woody Allen-achtige komedie in zijn beschrijvingen van Georges manieën, dan weer klinkt het allemaal bloedserieus en hoogdravend. Een teleurstellende roman van een overigens uitstekend kinderboekenschrijver.

*

Mark Haddon, Een akkefietje, Contact, Amsterdam, vertaald door Harry Pallemans, 382 blz. Oorspronkelijke titel: A Spot of Bother.

De auteur

Mark Haddon is de auteur van veertien kinderboeken en van ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’, die hem de Whitbread Book of the Year Award opleverde. Hij schreeft ook poëzie en tv-scenario’s.