Culinaire boeken voorjaar 2012 (Bouillon!)


Robert Klanten, Sven Ehmann, Adeline Mollard, Kitty Bolhöfer (red.): Delicate – New Food Culture

BBB

Dit prachtige kijkboek gunt je een blik in de keukens, winkels en woonkamers van ‘ZZP’ers nieuwe stijl’. Ze hebben een flexibel businessmodel, werken samen met lokale boeren en hun creaties vertellen een heel persoonlijk verhaal. Kunstboekhandelaren die barrista’s werden, food designers die wereldwijd de meest bizarre diners organiseren, biologische boeren die naast het veld een opklapbaar restaurant neerzetten: je vindt ze allemaal in ‘Delicate’. De aanpak van de samenstellers is internationaal, al ligt de nadruk op Duitsland en de V.S. Nederland is onder andere vertegenwoordigd met het Amsterdamse Warmoesmarkt en met Maaike Bertens’ Public Pie. De foto’s zijn fabuleus, je kan ze tientallen keren herbekijken zonder je te vervelen. Behalve informatie over originele winkels en restaurants, bevat dit boek ook hoofdstukken over foodzines, buitenkeukens en food design. Trendy, inspirerend, ecologisch verantwoord op een niet-prekerige manier, esthetisch: dat zijn de sleutelwoorden in ‘Delicate’. De prijs voor het origineelste concept gaat naar Conflict Kitchen uit Pittsburgh, waar enkel eten geserveerd wordt uit de landen waarmee de V.S. conflicten heeft. Het menu verandert om de vier maanden en je kan er ook debatteren over wereldpolitiek. (KM)

Uitgeverij: Gestalten
ISBN: 978-3-89955-369-7
Prijs: 37.99 €

Anka Muhlstein: Balzac’s Omelette – A Delicious Tour of French Food and Culture With Honoré de Balzac

BB

De personages van negentiende-eeuwse Franse auteurs als Balzac, Flaubert, Maupassant en Zola spenderen minstens evenveel tijd in hun keukens als in hun woonkamers. Over Honoré de Balzac, bekend van ‘La comédie humaine’ en ‘Eugénie Grandet’, schreef Anka Muhlstein een culinair boekje. Ze heeft het over de eetscènes in zijn werk, over de opkomende restaurantcultuur in Parijs en over de eetgewoonten van de schrijver. Balzac, die appetijtelijk ogende dames beschreef als plukrijk fruit, had vreemde eetgewoonten. Tijdens de periodes waarin hij schreef, leefde hij op peren en druiven. Was het werk af, dan ging hij zich te buiten aan oesters, gevogelte en wijn. In ‘La comédie humaine’ vermeldt Balzac maar liefst veertig restaurants en zijn werk leest dan ook – onder andere – als een restaurantgids. ‘Balzac’s Omelette’ is een laagdrempelig boekje vol leuke weetjes. Sober geïllustreerd. (KM)

Uitgeverij: Other Press
ISBN: 978-1-59051-473-3
Prijs: 17.99 €